Keramikens hjärta i England: Stoke-on-Trent!

Keramikens hjärta i England: Stoke-on-Trent!

När man tänker på Stoke-on-Trent, tänker man på keramik. Denna stad, belägen i Staffordshire, England, har en rik och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka flera århundraden. Stoke-on-Trent, även kallad "The Potteries", har varit keramikindustrins epicenter i England sedan 1700-talet. Stadens unika geologi, med rikliga fyndigheter av lera och kol, gjorde den idealisk för att utveckla en blomstrande keramikindustri. Genom åren har många kända keramikmärken vuxit fram här och satt Stoke-on-Trent på världskartan.

Middleport Pottery och Burleigh Pottery: Tradition och Hantverk i Burslem

Middleport Pottery, beläget i Burslem, är en av de mest ikoniska keramikfabrikerna i Stoke-on-Trent och en riktig tidskapsel från den viktorianska eran som bevarat sin historiska charm och erbjuder en unik inblick i traditionell keramiktillverkning. Här finner man sedan 1889 Burleigh Pottery, som fortfarande använder de traditionella metoderna för att skapa sina unika produkter.

Burleigh är särskilt känt för sin "underglaze transfer printing"-teknik, där intrikata mönster överförs från papper till keramik innan bränning. Denna metod ger Burleighs keramik dess karaktäristiska, tidlösa utseende. Vid fabriken finns även en fabriksbutik där man kan göra fina Burleigh-fynd!

Ett besök på Middleport Pottery är en fascinerande resa tillbaka i tiden, där man kan se skickliga hantverkare i arbete och uppleva keramikens historia på nära håll.

Andra ställen för keramikentusiaster att besöka i Stoke-on-Trent:

Gladstone Pottery Museum
Detta levande museum i Longton är en annan fantastisk plats där du kan uppleva keramikproduktionens historia på nära håll. Här kan du prova på att dreja och lära dig om de olika teknikerna som använts genom århundradena. Det är också här som populära TV-serien 'The Great Pottery Throw Down' spelas in!

World of Wedgwood
Beläget i Barlaston, är detta både ett museum och en upplevelsepark dedikerad till det berömda märket Wedgwood. Här kan du lära dig om företagets historia, se de vackra utställningarna och till och med skapa din egen keramik.

Emma Bridgewater Factory
Besök denna moderna keramikfabrik och ta en guidad tur där du kan se hur deras färgglada, handmålade produkter tillverkas. De erbjuder också workshops för den som vill testa på att måla egen keramik.

The Potteries Museum & Art Gallery
För en djupare förståelse av keramikens kulturella och konstnärliga betydelse, är detta museum ett måste. Det rymmer en av världens största samlingar av Staffordshire-keramik, inklusive sällsynta och unika föremål från olika epoker.

För att summera så är Stoke-on-Trent ett levande centrum för keramik där tradition och innovation möts. Oavsett om du är keramiker själv eller bara nyfiken på hantverket, så är Stoke-on-Trent en plats där du kan fördjupa dig i keramikens historia, få kreativ inspiration och en djupare förståelse för den tidlösa konsten att skapa i keramik!

Låt kreativiteten flöda!
Ulrika

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.